12 Dec Finalitzada amb èxit l’adaptació de Saggas per al proveïment de GNL a vaixells
El projecte ha sigut cofinançat pel programa d’ajudes europees al transport Connecting Europe Facility (*CEF).
El projecte ‘LNGHIVE2: Infrastructure and Logistics Solutions’, coordinat per Enagás i promogut per Saggas i la Fundació Valenciaport, ha finalitzat amb èxit l’adaptació de la planta de regasificació de Sagunt per a oferir serveis de proveïment de gas natural liquat (GNL) com a combustible.
Iniciat a l’octubre de 2018, el projecte permet avançar en els objectius de descarbonització de la Unió Europea en l’àmbit de la mobilitat sostenible. El 20% de la inversió total realitzada ha sigut finançat amb fons europeus del programa d’ajudes europees al transport Connecting Europe Facility (CEF).
‘LNGHIVE2: Infrastructure and Logistics Solutions’ s’emmarca en l’estratègia de desplegament de punts de subministrament de gas natural liquat (GNL) en ports i de desenvolupament del mercat associat, promogut pel Ministeri de Transports i Mobilitat Sostenible a través de Ports de l’Estat.
Durant l’acte de presentació dels resultats d’aquesta iniciativa, celebrat hui en la planta de regasificació de Sagunt, el Director General de Saggas, Santiago Álvarez, ha assenyalat que “la participació en aquesta iniciativa europea ens ha permés ampliar els serveis oferits en les nostres instal·lacions. L’adaptació de la nostra molla ha fet possible que en les nostres instal·lacions es puga realitzar càrrega de GNL en vaixells de grandària xicoteta o small scale, amb capacitat inferior a 6.500 m³, la qual cosa contribuirà a impulsar l’activitat de bunkering en el nostre entorn”.
També ha participat en l’esdeveniment el Director General de la Fundació Valenciaport, Antonio Torregrosa, que ha apuntat que “El port de Sagunt és un enclavament transcendental en l’estratègia de descarbonització Valenciaport Zero Emissions Netes 2030. En la transició cap a la consolidació del port de Sagunt com un hub energètic de referència internacional, el GNL juga un paper primordial en la sostenibilitat del sector marítim i el compliment dels compromisos aconseguits en el si de l’Organització Marítima Internacional. El suport de la Comissió Europea i l’Autoritat Portuària de València, a través del projecte LNGHIVE2, és fonamental per a aconseguir aquests objectius”.
“Avançar cap a una forta reducció d’emissions és una de les principals prioritats de la Comissió Europea, i el transport és un sector crucial en aquest sentit. El projecte ‘LNGHIVE2: Infrastructure and Logistics Solutions’ contribueix a la transició per a aconseguir l’ambiciós objectiu d’un sector de transport zero emissions”, ha valorat Richard Ferrer, Cap d’Equip d’Innovació en Transport de l’Agència Executiva Europea de Clima, Infraestructures i Medi Ambient (CINEA), que ha afegit que aquest projecte ha ajudat a “garantir els serveis de subministrament de GNL en dues àrees estratègiques dels ports espanyols”, la qual cosa “demostra que la descarbonització del transport marítim no és només una possibilitat, sinó que es converteix en una realitat: està ocorrent ací i ara mateix!”, ha postil·lat.
Segons el Director General d’Infraestructures d’Enagás, Claudio Rodríguez, “en un context d’especial complexitat i exigència en matèria de descarbonització per als ports i la seua activitat, tant lligada a la intermodalitat com a l’entorn industrial, aquest projecte s’ha convertit en una eina d’acceleració basada en un exemple de col·laboració públic-privada, que estableix les bases per a la introducció dels gasos renovables de conformitat amb el nou reglament d’Infraestructures per als Combustibles Alternatius en la mobilitat (AFIR)”.
L’ús del GNL en el transport contribueix a la millora de la qualitat de l’aire, perquè redueix les emissions de NOx entorn d’un 85-90%, les emissions de CO₂ entorn d’un 25% i les de SOx i partícules pràcticament en un 100% respecte als combustibles tradicionals.