26 Nov Saggas compensarà part de la seua petjada de carboni en la marjal dels moros
Saggas ha sigut una de les tres primeres empreses a adherir-se a la pre-venda de crèdits de carboni del projecte de reducció d’emissions de CO₂ en la Marjal dels Moros. La iniciativa s’emmarca en el projecte europeu LIFE Wetlands4Climate, coordinat per la Fundació Global Nature, l’objectiu de la qual és aprofitar el potencial com a embornal de carboni dels aiguamolls al mateix temps que millora la biodiversitat i la resiliència d’aquests ecosistemes.
El projecte de gestió i restauració de la Marjal dels Moros començarà en 2025 i tindrà una duració de 10 anys, durant els quals es realitzaran accions de gestió de vegetació i restauració de sòls en una extensió de 75 hectàrees. S’estima que aquestes accions mitigaran un total de 1.517,79 tones de CO2 equivalent als 10 anys de vigència del projecte. Amb la signatura d’aquest acord, Saggas adquireix al voltant de 20 tones d’emissions de CO2 equivalent.
Un projecte pioner
El projecte desenvolupat en la Marjal dels Moros funcionarà com a pilot ja que servirà per a aplicar, mesurar i comprovar els resultats de la investigació científica del projecte LIFE Wetlands4Climate. Les principals accions previstes al parc natural es basen en la gestió del sòl i de la vegetació. Per a això, es realitzaran segues amb màquina amfíbia en àrees inundades i amb tractor en les zones de canyissar en sec. La retirada de biomassa vegetal mitjançant mètodes mecànics és una eina que permet incrementar la producció neta de les plantes, un dels principals impulsors de la retenció de carboni en el balanç global dels aiguamolls. Així mateix, per a la gestió del sòl es realitzaran fangueos que suposaran l’oxigenació de la capa més superficial del sediment, amb el que es reduiran les emissions de metà i altres gasos d’efecte d’hivernacle i decapatges. L’eliminació mitjançant decapatge de l’excés de matèria orgànica i vegetació en descomposició acumulada durant dècades reduirà la càrrega de carboni orgànic en el sediment, el qual és propici a ser degradat si es donen les condicions, amb el consegüent alliberament de metà a l’atmosfera. De totes aquestes accions es generaran subproductes, com les restes vegetals de les segues, que es reutilitzaran com a farratge o llit per al bestiar i terra amb matèria orgànica que s’utilitzarà com a esmena de sòls agrícoles.
Per a realitzar el seguiment, monitoratge i certificació de la mitigació climàtica aconseguida durant el projecte, es compta amb la col·laboració de l’equip de l’Institut Cavanilles de la Universitat de València. Aquest equip prendrà mesures in situ cada any, per a certificar amb criteris científics que les emissions evitades estimades s’estan aconseguint. Cada cinc anys, en funció de l’estàndard que aprove definitivament la metodologia, es verificaran els crèdits de carboni o tones de CO2 equivalent mitigades. A més, la Conselleria de Medi Ambient, Aigua, Infraestructures i Territori assessorarà en la bona execució de les accions de restauració.